Vind de beste zoekwoorden voor jouw website

Zoekwoorden en -zinnen zijn de woorden waarmee gezocht wordt in zoekmachines. Wil je beter scoren in zoekmachines? Zorg dat je ontdekt waar jouw doelgroep op zoekt en verwerk die woorden strategisch in je webteksten. Google wordt alsmaar slimmer en is in teksten meer en meer op zoek naar context. Het is daarom ook beter om niet steeds hetzelfde zoekwoord te herhalen. Voeg daarom context toe door met synoniemen en gerelateerde termen te werken. Maar wat zijn nu precies jouw zoekwoorden? Hieronder vind je een paar handige tips om daar snel achter te komen.

1. Zoekwoorden vraag je aan de bron

Het zal je niet verbazen: Google weet alles. Is het je opgevallen dat Google jouw zoekopdracht aanvult met suggesties? De zoekmachine anticipeert op jouw behoefte op basis van populariteit of eerder ingevoerde zoekopdrachten en probeert je zo te helpen met een suggestie. Die kennis van Google kan je gebruiken om je long tail keywords te ontdekken (long tail keywords zijn eigenlijk zoekzinnen die bestaan uit drie of meer hele specifieke zoekwoorden).

2. Gerelateerde zoekopdrachten

Blijf nog even op de Google zoekpagina en ga naar de onderkant van zoekresultaten pagina. Je vindt daar 'Zoekopdrachten gerelateerd aan [jouw term]'.
Die info kan je gebruiken om: 

  • Een zoekwoord te kiezen
  • De gesuggereerde zin te gebruiken in je tekst
  • De gesuggereerde zin te gebruiken om een nieuwe zoekactie te doen (met eigen gerelateerde zoekopdrachten, enz.)

3. De menselijke factor

Wil je een aanvulling op de door Google geselecteerde variaties op jouw zoekwoorden? Wikipedia kan een krachtige bron voor je zoekwoorden onderzoek zijn. Het is samengesteld door de mens, door duizenden mensen. Daardoor worden er termen gebruikt die menselijk zijn. Gebruik de links in de teksten naar gerelateerde onderwerpen en de inhoudsopgave in de wiki pagina zelf als bron voor mogelijke zoekwoorden. 

Gerelateerde informatie

4 Tips voor online succes

Bijdrage aan de Drupal Community: zoekmachine optimalisatie module

Interesse?