Sociaal intranet verbindt en stimuleert samenwerking

samenwerken en verbinden

Intranet

Voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is een intern communicatie- en samenwerkingsplatform ontworpen en ontwikkeld dat gebruikers helpt om te verbinden, relaties te bouwen en te onderhouden en om samen te werken.   

Card sorting methode leidt tot een logische contentstructuur

In een werksessie organiseerde en prioriteerde het MRDH-projectteam de volledige inhoud van het intranet aan de hand van de card sorting methode,. Centraal uitgangspunt in dit proces is altijd de informatiebehoefte van de gebruiker en die focus stelde het MRDH-team in staat om scherpe keuzes te maken bij het selecteren (en weglaten!) van de juiste content. Dit leidde tot een duidelijke en logische contentstructuur en paginalay-out. 

De resultaten zijn vertaald naar wireframes van de schermen. Vervolgens is het ontwerp ontwikkeld op basis van die wireframes en de huisstijl.  'Don't make me think' is een van de basisprincipes van webdesign en dit was een belangrijk startpunt in het ontwerpproces. De gebruiker moet in staat zijn om (top)taken op een logische manier uit te voeren, geholpen door gemakkelijk herkenbare navigatie-elementen, een duidelijke en beknopte structuur, consistent gebruik van stijlelementen en subtiele 'call to action' knoppen.

Functionaliteiten zoals bekend van social media platforms

Het intranet is 'sociaal' in de manier waarop het veel van de functionaliteiten overneemt die door sociale mediaplatforms worden gebruikt, omdat gebruikers deze manier van communiceren kennen en prefareren. Functionaliteiten zoals activiteitenfeeds, liken, reageren en polls verhogen de betrokkenheid, moedigen het delen van kennis aan en werken samen aan gemeenschappelijke doelen.
Andere kenmerken zijn:
•    Besloten en open groepen
•    Evenementen
•    Meldingen en @mentions
•    Bestanden en documenten delen
•    Digitale assistent met tips &tricks voor optimaal gebruik van het intranet
•    Gebruikersoverzicht met verrijkte profielen (bijv. mogelijkheden om ervaring en interesses te ‘taggen’ zodat daar goed op gezocht kan worden).
•    Zoekmachine met filteropties