Toegankelijke website voor waterschap

Meer kwalitatieve bezoeken en prettige gebruikers­ervaring

Digitoegankelijk

Een toegankelijke website levert 20% meer kwalitatieve bezoeken op, is voor iedereen gebruiksvriendelijker en maakt de website beter vindbaar voor zoekmachines.

Digitoegankelijke website voor waterschap

Waterschappen zijn decentrale overheden en verantwoordelijke voor het waterbeheer in Nederland.  Ze hebben te maken met grote maatschappelijke opgaven die ons bezig houden, zoals het klimaat en het extreme weer. Het waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) is deskundig, daadkrachtig, innovatief en gericht op haar klanten. De website van de WRIJ onderstreept dit en levert via een taakgerichte aanpak een hoge mate van service.

Taakgerichte website en focus op service

Met alle expertise en kennis die het waterschap heeft is de verleiding groot om de website te vullen met veel informatie. Maar daar wordt het geheel niet perse overzichtelijker van. Met een focus op de informatie- en servicebehoefte heeft de WRIJ daarom scherpe content keuzes gemaakt en die ingedeeld in een heldere menustructuur.   



De website heeft een taakgerichte indeling zodat bezoekers direct zaken kunnen regelen. Daarnaast is het belangrijk dat contact opnemen met de juiste personen een lage drempel heeft. Via contactblokjes worden contactgegevens van de juiste personen duidelijk in beeld gebracht, eenvoudig te beheren met Drupal CMS uiteraard. 

Toegankelijke website levert 20% meer kwalitatieve bezoeken op

Miljoenen Nederlanders hebben een of meerdere beperkingen. Als je dat vertaalt naar de website dan is ongeveer 20% van de bezoekers slechtziend, blind of bijvoorbeeld motorisch beperkt. Door je website toegankelijk te maken wordt de inhoud ook voor die groep ontsloten en hebben zij toegang tot diensten. Voor de WRIJ is dit opheffen van informatienadeel voor mensen met een beperking een belangrijke motivatie om de website toegankelijk te maken. Belangrijk bijkomend voordeel is dat dit bovendien 20% meer kwalitatieve website bezoeken oplevert. 
 
Een toegankelijke website ontwikkelen vraagt om een multidisciplinaire inspanning. Concepting, design, web development en content creatie moeten allemaal toegankelijkheid als uitgangspunt hebben. Als die disciplines dan ook nog eens goed op elkaar aansluiten, zoals bij de website voor de WRIJ, maak je niet alleen een toegankelijke maar ook een succesvolle website. Door de aandacht voor toegankelijkheid en het centraal stellen van de gebruiker wordt de website namelijk in het algemeen gebruiksvriendelijker. De vindbaarheid in zoekmachines wordt ook beter dankzij de gestructureerde opbouw van de code die de toegankelijkheidsrichtlijnen eisen.

A-status digitale toegankelijkheid

De website voldoet aan alle toegankelijkheidseisen en heeft daarom status A behaald. Dit houdt in dat de website ook voor mensen met een beperking goed te gebruiken is. In Nederland heeft slechts 6% van de websites de A-status.  

Flexibel beheer dankzij sleepbare paragraafblokken

Naast de standaard contenttypen voor bijvoorbeeld nieuwsitems is de website is voorzien van een 'flexibel content type'. Dit content type is opgezet met verschillende paragraafopties om zo flexibel mogelijk met de inhoud om te kunnen gaan. Door middel van het aanzetten van bepaalde paragraafblokken (die ook nog eens makkelijk te verslepen zijn) kan bijvoorbeeld een projectpagina ingericht worden. Of een productpagina. De basis is steeds hetzelfde maar met de inzet van paragraafblokken wordt de exacte inhoud bepaald.

Integratie met Bullhorn Connexyx Recruitment Software

Een belangrijke doelstelling voor de website van de WRIJ is het aantrekken van nieuwe collega's. Door een integratie te maken met het recruitment software pakket worden de vacatures automatisch ingeladen en worden sollicitaties via het webformulier direct weer verwerkt in de recruitment software.

 

Bezoek de website: waterschap Rijn en IJssel