Toegankelijke website
Een digitoegankelijke website levert meer op dan je denkt. Met een toegankelijke website verhoog je het bereik van jouw website met 20%.
Een digitoegankelijke website levert meer op dan je denkt. Met een toegankelijke website verhoog je het bereik van jouw website met 20%.
Voor overheidsinstellingen is het al een aantal jaar verplicht om informatie toegankelijk aan te bieden en dat zal in de toekomst voor meer organisaties gaan gelden. In een wereld waar het internet onmisbaar is geworden mag niemand een informatienadeel ervaren. Als je ervoor zorgt dat jouw website toegankelijk is voor mensen met een beperking dan hef je dat nadeel op. Maar er zijn meer voordelen.
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn internationale richtlijnen voor toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Het zijn eisen waarmee je kunt bepalen of een website en de content die erop staat toegankelijk is voor mensen met een beperking. Een website die voldoet aan de WCAG richtlijnen is ook te gebruiken voor bijvoorbeeld mensen met een visuele handicap of een motorische storing. In een wereld waar we meer en meer zaken regelen via het internet is een toegankelijke website dan ook een absolute voorwaarde om er voor te zorgen dat niemand een informatienadeel heeft. Een ander belangrijk voordeel is dat een website opgezet langs de WCAG richtlijnen voor iedereen gebruiksvriendelijker is.
Wij hebben een 'in house' basis installatie ontwikkeld waarin al onze kennis over de WCAG richlijnen en feedback van audits in verwerkt zit. Start jouw toegankelijke website met een vliegende start en maak gebruik van die installatie. Toegankelijkheid en de WCAG richtlijnen gaan overigens veel verder dan de techniek. Tijdens de ontwikkeling besteden we daar uitgebreid aandacht aan. Zo adviseren wij contentbeheerders hoe zij ervoor kunnen zorgen dat de website toegankelijk is.
Dutch Digital Accessibility Index (DDAI) is het startpunt voor digitale toegankelijkheid in Nederland. De organisatie koppelt opdrachtgevers en aanbieders van digitaal toegankelijke diensten aan elkaar.
Doel van DDAI is het verhogen van de kwaliteit van toegankelijke, gebruiksvriendelijke en veilige ICT diensten. Dat doen zij onder meer door aanbieders van digitaal toegankelijke diensten te beoordelen en te accrediteren. Voor opdrachtgevers is dit een belangrijke garantie dat de aanbieder over voldoende kennis en ervaring beschikt om toegankelijke diensten te leveren.
Cipix is in 2020 geaccrediteerd als aspirant lid. In 2023 ontvingen we de status van volwaardig lid.